Diverse alte abordari privind insertia implantului dentar si aplicare lucrarii protetice

Alte abordari tin in special de momentul cand se poate aplica lucrarea protetica (punte sau coroana dentara), dupa insertia implantului dentar in osul maxilar sau mandibular.
Astfel putem avea:

  1. Aplicare imediata a lucrarii protetice dupa insertia implantului dentar.
  2. Aplicare timpurie a lucrarii protetice (la 1 sapt -10 sapt dupa insertia implantului dentar)
  3. Aplicare intarziata a lucrarii protetice (peste 3 luni dupa insertia implantului dentar)

Din cele descrise mai sus, avand in vedere si tinand cont de  caracteristicile particulare loco-regionale ale fiecarui pacient, pot exista situatii in care sa se opteze pentru o aplicare mai rapida a lucrarii protetice,prin aceasta  urmarindu-se reducerea timpilor de lucru si a timpului necesar pana la finalizarea completea a tratamentului..
Totusi, trebuie supus ca aplicarea imediata si timpurie a lucrarii protetice,fara a se astepta finalizarea completa a procesului de osteointegrare, acceptare osoasa, in foarte multe cazuri (pana la 50%) poate conduce la un esec in reusita imnplantului dentar. De aceea, experienta medicului si in acest caz, este foarte importanta in alegerea momentului optim de aplicare a lucrarii protetice.

De asemenea pot exista diverse alte abordari in ceea ce priveste introducerea implantului dentar in locul unui alt dinte existent, dupa extractia acestuia.
Putem avea:

  1. Insertia implantului imediat dupa extractia unui alt dinte ce nu se mai califica pentru un tratament dentar de succes.
  2. Inserarea intarziata a implantului dupa extractie –la aprox. 2,3 saptamani dupa extractie
  3. Inserarea tarzie a implantului dupa extractie – la aprox. 3 luni dupa extractie.

Insertia imediata a implantului dentar, post extractional, este o abordare ce se bucura in ultima vreme de o apreciere favorabila in randul implantologilor din intreaga lume. Astfel ,am constatat ca introducerea implantului dentar in locul unui dinte ce prezinta o singura radacina (monoradicular) cu structura osoasa sanatoasa si de calitate, prezinta o rata a succesului comparabila cu insertia intarziata a implantului (in cazul insertiei intarziate, peste 3 luni, in locul extractiei se formeaza substanta osoasa noua ceea ce ajuta la integrare) .
In cazul dintilor pluri-radiculari trebuie avuta in vedere lipsa de substanta osoasa, pentru a ne bucura de o rata a scucesului comparabila cu insertia tarzie a implantului dentar.
Din nou si in aceste situatii, experienta medicului implantolog este foarte importanta, pentru ca fiecare persoana reprezinta un caz particular si sub nici o forma nu putem vorbi de o procedura standard, generalizata, aplicabila oricarui pacient.