Proceduri complementare implantului dentar
Pot exista situatii in care implantul dentar, datorita lipsei de substanta osoasa (os) sa nu poata sa fie inserat in osul maxilar sau mandibular, situatie intalnita spre exepmlu in cazul lipsei indelungate a dentitiei, lipsa ce duce la atrofie, rezorbtie osoasa. Cu alte cuvinte, implantul dentar nu are loc fizic pe arcada pacientului fara a afecta alte structuri anatomice loco-regionale (in special sinusl maxilar si canalul mandibular). In aceste cazuri,se apleaza la proceduri complementare unei simple interventii necesare pentru inserarea implantului dentar si aici vorbim despre:
- Augmentare osoasa (aditie osoasa, bone grafting) care este o procedura chirurgicala folosita pentru compensarea lipsei de substanta osoasa la nivelul maxilarului sau/si mandibulei cu os natural,artificial sau sintetic. Avand in vedere ca o inaltime si latime corespunzatoare a structurii osoase in care se va insera implantul dentar este esentiala in reusita acestuia si fiind cunoscut faptul ca raportul dintre lungimea implantului dentar si partea coronara, este de cel putin 1:1, aditia osoasa reprezinta o procedura esentiala in reusita ulterioara a implantului dentar, fiind metoda folosita pentru compensarea lipsei de substanta osoasa.
- Sinus lift ( ridicarea membranei sinusale) este o procedura chirurgicala prin care membrana sinusala (in zona premolarilor si primilor molari superiori) este ridicata pentru a face loc insertiei implantului dentar si aditiei de os. Exista 2 proceduri prin care se poate crea ridicarea membranei sinusale:
- deschis – se creaza in dreptul zonei premolarilor si molarilor , spre lateral, o“fereastra” prin care se ridica membrana sinusala si se introduce substanta osoasa (sub forma de granule sau bloc osos)
- inchis – in zona premolarilor si molarilor, la nivelul crestei ,se creaza o cale de acces catre sinusul maxilar. Impingandu-se cu grija membrana sinusala ,se introduce substanta osoasa, os, pentru crearea unei inaltimi – latimi corespunzatoare suportului unui implant dentar de caliate.
Trebuie spus ca aceste interventii, desi mai laborioase, sunt complet nedureroase, realizandu-se sub anestezie locala. Ca si abordare, insertia implanturilor dentare poate avea loc in anumite cazuri in aceiasi sedinta cu procedura de sinus lift sau in altele, insertia implanturilor dentare poate fi intarziata, realizandu-se ulterior interventiei de sinus lift.
Avand in vedere complexitatea acestor proceduri, realizarea uni act medical de calitate, indemanarea,experienta echipei medicale este esentiala pentru succesul interventiei si evitarea aparitiei complicatiilor ulterioare